teman-teman

Saturday, December 31, 2011

(TT_TT)

ASSALAMUALAIKUM ,,
ngeee ~
selamat pagi pada dingin hari ney ,,
get early in the middle morning and dont forget to get my lovely lappy ,,
rest jap sakit lutut ,,
huhuhuhuhu ~
sedey la kan kalu orang cakap kitacam gitu kan ?
anda camne ?
takpe la ,,
aku tak simpan dalam hati pon
buang jauh jauh bapak jauh lhaa
its oke ,..


Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya, dan orang yang jahil membuka keaibannya.

aku tak gtw kat sape sape pon 
hanya peringatan buat kita semua lhaaa
BUT ,,
you know what
aku nak ucap TERIMA KASIH buat yang alwez ceriakan hati aku
yelhaa,
aku taw aku sape .


Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan

redha itu IKHLAS !
anyway semoga anda semua tak cam aku
okela wassalam ..

Friday, December 30, 2011

WAA KERJAK !

assalamualaikum
selamat sejahtera dan selamat menjamu selere bersama keluarga mahupun insan tersayang
hahahahaha ~
WAA ! lame tak bertapak kat sini
juz tengok tengok jarak jao ja
not in mood la nak impress kat ruangan itu
hehehehehe
oke pagi tady bangun awal awal *awal la sangat
siap siap kan diri neh (semangat)
konon nak pegi awal la kan , tapi Allah da turunkan nikmat nyer
aku layan ja la bawak moto tengah tengah hujan tuh dengan kawan aku husna
oke
sesampai sane * SEK REN AL-AMIN
mak aii basah jugak la
nak pergi intebiu punya pasal
tunggu la giliran siap ada angka segala tiap satu orang 
dan AKU orang FES !
nek gelabah aku neh !
fes time aku kene intebiu cam tuh
hahahahaha


******************************************************


masuk penuh debaran
ade dua orang judge !
sume LAKI !
dalam hati ney cam cam dhaa
aku masuk dengan ASSALAMUALAIKUM *senyum kiput !
aku pon perkenalkan diri ikt biodata la gitu
aku ney mudah gabra bila diuji !!!
cakap merapu boleh plak dyorg tergelak
malu la aku
bertubi2 soalan !!
aarrgghh !
aku pe ag men jawab ja AS A FOM 6 STUDENT !
well .. agagagagagagagagagaga
siap nak sembang lop aku ney
hahahahah sengal la ko fiza 
dyorg cakap pape akan gtw balik,
aku pon berangakat kua bilik tuh ..
kua dengan * ASSALAMUALAIKUM *senyum jah


***************************************************


fuhh !
lega wase an
pulang dengan hati yang gundah
entah betul ke idak aku ney
pikir mase depan lorh
REDO itu ikhlas
PASRAH bukan bermakna MENYERAH !


*chop fon aku calling !
then aku angkat la kan
::pakcik - assalamualaikum ?
::aku - waalaikummusalam ...ngee ~
::pakcik - ney fiza kan ?
::aku - aah ye saye fiza sape ney ?
::pakcik - ney saya yang tadi kat interbiu tuh , pihak kami telah berbincang tady yang kami pilih fiza ,, 
::aku - ooo ya ? waaa terima kasih .. *sengeh !
::pakcik - esop bla bla bla........
sampai la abes !
 finally aku DAPAT !
ALHAMDULILLAH ,,,,


insyaAllah aku buat apa yang aku termampu
walaupon aku ney lambat tapi aku akan blaja la kan
hahaha
tak taw la tuh cam ne
bersyukur sangat ,,
aku juz nak kongsi and luah ja at sini
hehehe
okela wassalam

Tuesday, December 27, 2011

MEEHOON SUP !


assalamualaikum guys !
see what its ?
that call MEEHOON SUP !
mood terliur sangat nak makan tady
TAPI !
ney geram ney
ta dapat nak makan coz PAKCIK ta kasi aku punyer order !
nak nanges pon ade
da la lame ta makan !
kesian aku kan
pulang membawa diri
its oke
panjang umo nak makan lagi
sampai DAPAT !

(o_0)

ney bangun tido buat kali kedua da
bangun-2 capai lappy tengok tengok sket sane sini
huhuhuhuhuhuhuhu
ntah la
hari ney sendirian saje
nak pegi pake tenangkan jiwa yang lara lhaa
sementare kalu ade mood nak cari kerja
okela
nak blah dulu
salam !

KERJA OH KERJA

with the most beautiful word
BISSILLAHIRAHMANIRAHIM


ASSALAMUALAIKUM W.B.T
warga blogger sekalian harap semua kalian sihat sejahtera ekk
okeh sal dengan post aku bout 'KERJA OH KERJA' ?
oke skunk mood nak kene cari kerja meeyhh !
nak tampung diri la lop dan cari pengalaman pengalaman baru tuk masa depan
baru aku taw dunia luar cam ne ekk
dulu cakap ja nak kerja itu ini mase ta abes skola
skunk bila aku jadi budak lepasan STPM ney banyak bende kene blaja aw
fuh !
takot pon ade lhaa
ney baru lepasan STPM bukan lagi lepasan GRADUAN u
makk aii !
mintak kerja kene guna keyakinan diri sendiri !
kalu takot sampai bila nak berdikari kan ?
pikirpikir kan lhaa
mungkin lepas ney akan lebey di uji dengab cam cam dugaan dan cabaran
orang nak mintak resume pon tunggang langgang !
pernah tengok ta pernah memiliki
kepoh cari dimana mana
tak pelah kan belajar dulu cam ne nanti da lame oke la kan da tw
INSYAALLAH 
aku akan terus mencari
huhuhuhuhuhuhuhuhu
semoga Allah memberi kekuatan buat hambaMU




nak nyer keje kan
huhuhuhuhu
okela wassalam

Monday, December 26, 2011

EKONOMI 942 STPM 2011

  • ekonomi !
    semoga marking oke ,, bertenang wahai guruku



    Ruhani Mamat tapi grading rendah untuk tahun ni....cg wan kata mikro markah tinggi...bimbang plak rasa...pasal budak kita kata makro mudah, mikro payah...macam terbalik jer....
    3 hours ago ·  1
  • Marzilah Mohd Noor sb tu sy bimbang bila budok kt senang, sb soalannya byk kbkk, tp bhg A mmg mudoh dr ppt dan percubaan..
    3 hours ago
  • Ruhani Mamat naini kata markah 1/2 banyak....susah nak bagi markah...k ani mintak skima makro tahun ni.....
    3 hours ago ·  1
  • Marzilah Mohd Noor hrp2 budok2 kita ok le,
    3 hours ago
  • Ruhani Mamat harap2 dua2 kertas ok....
    3 hours ago

MORE THAN WORD !

Saying I Love You
Is Not The Words
I Want To Hear From You
It's Not That I Want You
Not To Say
But If You Only Knew
How Easy
It Would Be To
Show Me How You Feel
More Than Words
Is All You Have To Do
To Make It Real
Then You Wouldn't
Have To Say
That You Love Me
Cos I'd Already Know

What Would You Do
If My Heart Was Torn In Two
More Than Words To Show You Feel
That Your Love For Me Is Real
What Would You Say
If I Took Those Words Away
Then You Couldn't Make Things New
Just By Saying I Love You

It S More Than Words
It S More Than What You Say
It S The Things You Do
It S More Than Words
It S More Than What You Say
It S The Things You Do
Oh Yeah

Now That I've Tried To
Talk To You
And Make You Understand
All You Have To Do
Is Close Your Eyes
And Just Reach Out Your Hands

And Touch Me
Hold Me Close
Don't Ever Let Me Go
More Than Words
Is All I Ever
Needed You To Show
Then You Wouldn't Have To Say
That You Love Me
Cos I'd Already Know

APA SUDA JADI ?

selamat malam di waktu pagi
act aku tak dapat nak lelapkan mate ney
tady baru bangun tido setelah letih satu badan kua dengan adek aku ari ney
bangun tido then solat isyak
bukak lappy you wat ?
huh !
tgk noti ade post dari dy
dalam hati * waa ingat lagi kat aku
suke sangat sangat laa lame sangat ta contact
tapi bila da contact mesty ad yang touching
ney tak suke ney
bila aku cakap sket cakap itu la ini la
come la ,, aku un ta SEMPURNA jugak
selalu ja buat salah .. mungkin dengan kau tak tahu laa
let you know REALLY MISS YOU !


************************************************


aku bukan nak tunjuk hebad SATU antero dunia la wey !
mulut agak agak laa
nak taip pikir dulu maaa !
kerana mulut cam cam ley jadi aw
huh !
kau ingat kau besa aku takot ?
ALLAH maha berkuasa lorh
tanya hati tuh 
pasang niat elok elok maa
bila la ape orang nak kate
redo
huhuhuhu
aku tak pernah nak simpan uh sume
biakan ia berlalu ibarat ombak memukul pantai


YANG BAIK DATANG DARI ALLAH
YANG BURUK DATANG DARI DIRI HAMBAMU YANG KERDIL


wassalam

Sunday, December 25, 2011

HURM .....

semoga hambaMU berada dalam kerahmatanmu Ya Allah
ADAKAH AKU DI PERLUKAN BILA TIME KESUNTUKAN ?
huh !
sedey kan bila orang akan cari kita time terdesak ?
susah ker nak hargai apa yang kita ada ?
susa ?
berat ?
kalu kat aku , aku ley pertimbangkan lagi
kalu kene kat orang len ?
hurm
ntah la labu
INNAMAL AKMALU BIL NIAT !
tak susa kan
insyaAllah Allah akan sentiasa bersama kita
terima kasih ,

23HB BERAKHIR ,,,..

ada apa dengan angka 23 ?
beberapa hari lepas genap aku berusia 19 tahun 9 bulan
dan tak akan berjumpa lagi 23 hari bulan tuk tahun 2011
semoga tahun ney 
boleh menjadi kan aku seorang insan yang berhati nurani
madah berkata si nur hafiza
wakakakakaka ~
tak lame da nak mencecah angka 2 ney
tahun depan insyaAllah da 20 TAHUN !
waaaa ~
pejam celik pejam celik da besa*padahal meme besa pon
dugaan akan datang lebih mencabar
hukhukhuk ~
semoga berada dalam rahmatMu 
aminn .....

TAHNIAH KAWANKU

ASSALAMUALAIKUM
syukran Ya Rabbi
semoga kami berada di bawah naugan Ilahi
alhamdulillah
nanti KAKARIANZ 92 akan dapat anak buah 
waaaa ~
mabruk alaihh ya ukti !
hehehehe
kawan kawan yang tumpang gembira tuk adah
semoga adah tabah la dengan adah junior ..
tahniah tahniah
nanti kiteorang serang umah adah bila balik malaysia nanti
WACTH OUT YOUR BABY !
apa apa pon tc !
waallahualam


Friday, December 23, 2011

SOBS ...........

Ya Allah
kuatkan lah aku Ya Allah
banyak dalam kepala aku pikir skunk 
sesungguh aku insan yang lemah lagi sangat sensitif
aku tak tahu da nak pegi mane
terpaksa aku singgah sini
I NEED YOUR SHOULDER PLEZ !!
rasa nak peluk kuat kuat !
tapi tak de depan mata
aku menangisla sorang sorang
aku tak mampu nak tahan sorang
nak pegi mane pon tak tahu
bersabar la wahai hati
oke amek wuduk and get some rest
okela
wassalam

___tenta .......

assalamualaikum
salam sejahtera buat sahabat semua agar sentiasa berada dalam limpah kasih sayangnya
ALHAMDULILLAH
pagi tady dapat bersama-sama berkumpul bersama IKRAM TEENS
tapi kita manusia hanya mampu merancang 
yang maha Esa menentukan 
plan nak riadah tapi cuaca tak mengizinkan ,,
boleh jugak dengar sedikit mutiara kata dari abg sufi dan walid tuk bekalan akan datang
bersyukur la coz ta semua berkesempatan tuk hadir bersama
oke skunk aku baru ja update bilik aku
coz terlalu buhsan tak tau nak buat pe dengan mood ta tentu
aku lepaskan dengan update bilik aku
kemas sume buku STPM aku yang da abes belajar
at least bermake up sket bilik ney
mood makan hilang suda 
hmmmmm
bese fon berbunyi jugak , fon get on keep silent ja
aku pon jadi cam ne la
redha itu pasrah !
mood serabai pon ade ney
tak tau dhaa nak buat pe
nak make up blog malas amat
bia keadaan reda aku go on la
ntah la sapa bile
mungkin bila ................................
okela malas nak lame kat sini
gggrrr !
semoga kalian sehad sejahtera
dan sering bergembira bersamaNya




wassalam :)

_____IMISSYOU_____


IMY VERY MUCH MY CHENTA

== SENDIRI ==


hanya mampu sendiri pabila waktu sebegini
tapi kenapa AKU ?
AKU ?
syukurla dengan apa yang aku ada
aku tak mampu nak buat kesemuanya
mungkin ini saja yang termampu
hukhukhuk
da la fiza
jangan nak menangisla 
asal masuk sini ja nak nanges !
buhsan port ney tengok 

_TALKING TO THE MOON _

Thursday, December 22, 2011

TAHNIAH

as Salam ,,
tahniah to acik that get 8A's 1B in PMR 2011
hahahaha
pecoh rekod family lorh 
memang tak de sape boley challange ko ..
congrate again
hope you can do it better
semoga apa yang di impikan jadi kenyataan laa
kiteorang hanya mampu tumpang gembira ja
gud luck for becoming exam ..

MIRGAIN

MIGRAIN







Pengenalan Penyakit

-Migrain berlaku apabila seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang,berbeza tahap kesakitannya,kekerapan dan jangka masa serangan.
-Ia berasal dari perkataan Peranchis yang bermaksud sakit kepala sebelah
-Biasanya serangan sakit kepala sebelah boleh menyebabkan sakit kedua-dua belahnya.

Jenis-Jenis Migrain

-Migrain tanpa aura
-Migrain dengan tanda aura
-Opthalmoplegic migrain
-Status migrain

Punca penyakit / Faktor Risiko

-Genetik
-Aktiviti saraf ‘trigemino’ yang mengawal saraf dalam kepala dengan ‘neurotransmitter’ yang dipanggil substance P dan lain-lain’neurotransmitter’ sperti ’stamine’ dan kinine’ menyebabkan urat-urat darah dalam kepala mengembang dan berdenyut.
-Aktiviti yang berlebihan pada pangkal otak mengakibatkan ‘ neurotransmitter’ seperti ‘norephenepherine’ dan ’serotinin’ yang menjadikan urat darah sempit, kembang dan mengakibatkan rasa sakit.
-Perubahan saiz diameter urat darah yang bergerak dalam kepala berbeza-beza dari masa kesemasa dalam satu serangan (spreading digemia)
-Pengeluaran serotinin yang berlebihan dari sel platlet darah
-Tekanan perasaan atau ’stress’
-Terlalu banyak minum minuman yang berkafein seperti kopi atau minuman alkohol
-Cahaya yang sangat terang
-Perubahan cara tidur / tidak cukup tidur
-Letih yang keterlaluan
-Bau-bauan ‘ perfume’ yang terlalu kuat
-Pengambilan pil ‘ contraceptive’
-Haid
-Pengambilan pemanis tiruan
-Daging yang ditahan lamakan (preservative) supaya tidak mengandungi natrium dan sodium glutamate
-makanan yang mengandungi histamine dan ‘vasoctive agent’
Tanda- tanda / Simptom

1) Migrain tanpa aura
-Rasa berdenyut-denyut pada sebelah kepala, pesakit ternampak bayangan bergaris- garis
-Terjaga dari tidur akibat kesakitan yang amat sangat
-berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi
-denyutan yang dirasakan amat sakit apabila disentuh penghidap boleh pengsan

2) Migrain dengan tanda aura
-jarang berlaku
-pesakit akan mengalami pandangan seolah-olah ternampak garisan (line) yang membesar, kemudiannya hilang
-Penghidap akan terasa mabuk, kebas-kebas pada bahagian dalam badan beberapa minit sebelum serangan

3) Opthalmoplegic migrain
-terlalu jarang berlaku
-sakit kepala yang keterlaluan boleh menyebabkan mata jadi juling dan buta sementara
-mata menjadi sepet sebelum menjadi juling (retinal migraine)
-pesakit boleh hilang pandangan dalam masa beberapa minit

4) Status migrain
-berlaku apabila seseorang itu mengalami migrain yang teruk dan berterusan
-boleh mengakibatkan penghidapnya mendapat strok
-migrain yang berlaku berulang-ulang pada kanak-kanak menyebabkan mereka muntah-muntah dan sakit perut yang berulang-ulang

5) Bentuk serangan migrain
-’severe’ rasa berdenyut-denyut pada bahagian sebelah kepala atau keduanya
- ‘local’ - kulit bertukar menjadi merah sedikit atau kelihatan pucat
-’pallor’ berpeluh-peluh
-’sono’ sensitif terhadap bunyi bising
-’photophobea’ - sensitif pada cahaya
-’speak’- percakapan menjadi perlahan untuk elakkan sakit kepala

aku migrain ka ?
aarrgghh!
TDAK kan ...

Wednesday, December 21, 2011

MAAF KAN AKU !

maafkan aku
maafkan aku
maafkan aku
maaf bukan satu kalimah yang boley lenyapkan sume perkara sampai bile bile
memaafkan adalah salah satu amalan yang dituntut 
dan berdoalah semoga kesalahan TIDAK akan berulang kembali
mungkin ini salah satu bakti kita
begitu jugak aku
aku ta mampu nak senangkan hati hati mereka yang aku sayang dengan perbuatan aku
aku insan yang lemah lagi cetek ilmu lagi
tapi aku sentiasa mengingin kan sesuatu sering dalam keadaan yang memuaskan
andai aku selalu tidak menepati semua keinginan itu 
aku minta maaf bahawasanya aku berusaha ke arah itu
huhuhuhuhuhuhuhuhu ~
aku taw kalu kita sayang tak semestinya kita memilikinya
tapi aku nak memiliki nya !
tapi mampu aku ?
atas semua cubaan dan dugaan sume ney ?


******************** LOADING **************************


aku hanya mampu menadah tangan memanjat kesyukuran atas nikmat yang
aku dapat rasainya
ALHAMDULILLAH
mungkin ini jalan terbek buat aku
redha itu pasrah
pasrah bukan bermakna aku menyerah !
aku akan buat selagi aku mampu 
really need you to give our supportive !
hope you can ~


AKU MINTA MAAF !


kasih selamanya
~ nurhafizatahirjuddin ~

TRIP !

with the most beautiful words
BISMILLAHHIRAHMANIRAHIM
lafaz yang teragung
ASSALAMUALAIKUM W.B.T
haie to all readers over there
here i come back that before i had join trip that organize by ASBAS
would you know what the means of ASBAS ?
ASBAS is ASRAMA BADRUL ALAM SHAH
hehehehehehe
mase kat kaka xde lop name2 cam tuh
okeh,,
on 18 til 20 DEC 2011
aku join lawatan asrama ke melaka,nilai then KL
not to bad la
walaupon melaka kl tuh da bese p
tapi pergi dengan lain orang
ta ramai un yang join lawatan tuh
juz beberapa orang ja kawan-kawan aku
its oke la an myb dyorg ade prob ta dapat elak
hehehehehe
cam-cam moment jadik yang banyak aku la yang buat
sebelum mulakan perjalanan aku da buat hal
lepas settle sume barang-barang masuk an ke dalam bas
aku amek la seat kan duk dgn celup
cam bese la
aku suruh la celup simpan beg at dash ats uh
sebelum uh aku nak kuar kan pes dulu
last last carik pes tak de !
oooucch !
memang benggang la mase tuh
p la carik mane mane tapi still tak dek
abes selongkar
mase tuh rasa tak nak pegi la
nak turun bukak box beg beg nak kua kan befg daa
hilang pes ad kad ATM tak pe gak
ney sume tak de
DAMN !
then aku try try cari kat seat
hahahahahaha
terjumpa la celah seat
ALHAMDULILLAH !
oke then terusan kan perjalanan sampai MELAKA ,,
sampai ja sane ingat kan stay la at HIGH SCHOOL MELAKA
last last stay at bilik ja
so k ta kesah pon janji ade tempat untuk rest ,,syukur
ley jugak landing landing kan
oke
then malam tuh cikgu cakap ley buat aktiviti bebas
janji ley tampung perut ney
sebelum kua uh
cam biasa la kan sume berciap ciap
tengah sume berciap
aku nak bukak kipas la kan panas kipas dinding tuh
then ALLAH masih selamat kan aku
Ya Allah kalu tak memang terpelanting la tangan aku
aku nak bukak plag kipas uh kat atas ta sampai
aku gune nak compact powder uh
tanpa sedar compact powder uh kene kipas cermin muka at situ pecah berkecai
aku ney mandy kaca jap
masyaAllah ...
aku senyap tanpa kata
kelip kelip ja tengok kawan kawan duk bising tanya aku ney oke ke tak
kalu ta hospital da aku
then kami pon kua la
jalan kua cari makan macam la tw mane jalan nak p parade an
kebetulan aku ade kawan at melaka tuh
dy ajak aku kua coz dy nak jupe
agak dalam setahun lebey da ta jupe
dy stdy at UITM melaka
alhamdulillah dapat jupe waaa da la ciap payung skali
tenx very much fren 


that my bff aisyah


with her :)

Allah telah mempertemukan kami
syukran

then
aku dan kawan kawan enjoy kat melaka seharian pada keesokkan harinye
perrghhh !
boley kate nak cabut ja kaki ney la
tak tahan nak jalan tapi tetap gunakan kaki tuk terus melangkah
ta pernah ase lagi sampai ta berdaya nak angkat kaki
yang ta tahan cikgu bawak p taman buaya n zoo segala lah
aku ta p pon ,
juz jalan jalan kat lua ja 
then malam tuh pegi shopim sapa berjam-jam lamanya
aku,celup,ayu,pudin n kdin tawas port shopim uh ta sah kira la
makk aiii !
memang jadila dak2 ney
tapi best la nampak masing masing bersemangat nak bershopim
sampai penat pon ta rasa
fes tyme p cam tuh
rupa rupa nya sume gile shopim
hahahahahahahaha  ~
aku hanya mampu tersenyum tengok gelagat masing masing



sakan bershopim kan din tuh !
hahahahahaha ~
padahal dalam hati penat gile
malam balik tuh tidur dengan nyenyak masing masing
HAHA !
last day p nilai
time uh maakkk aii 
rase nyer dyorang nak bawak balik satu nilai p balik masek kot
sakan borong tapi aku ???
ta berbeli pon tengok ja
ta lame tuh p KL lop
jalan jalan kota raya
ta lame pon juz p sogo ja
then balik la
tuh ja lawatan kami
tapi boley jugak lepas tension yang terbeban ney
ggrr ~








sahabat selamanya
semoga selamat semua

(o_0)


Bila aku sedih , aku menangis untuk lebih tenang . .
Bila aku marah , aku menangis untuk redakan rasa itu . .
Bila aku terasa hati , aku menangis supaya aku tak buat dosa dengan mengumpat . .
Bila aku rasa benci , aku menangis supaya aku benci akan perbuatan aku sendiri..
Bila aku buat dosa , aku menangis kerana aku buat Allah murka . .

Ya Allah , terima kasih kerana sentiasa ada bersamaku . .
Engkau yang paling memahamiku , tiada yang lain . .
Terima kasih kerana beri nikmat 'menangis' ini untuk hamba-Mu lebih dekat
dengan-Mu . .
Alhamdulillah

Saturday, December 17, 2011

GO ON TRIP !

salam readers sume
pesal la sampy sini nak meleleh aiQ mate ku niih
haissshh !
suda suda la fiza suka sangat nanges
huhuhuhuhuhuhuhu ~
oke tahan air mate
untuk beberapa hari nanti start ahad sapa selasa aku akan tinggalkan halaman ney
waaaa ~
aku nak p trip ostel kat MELAKA , NILAI , KL jah
hope sume selamat lhaa
berat hati nak pegi
coz aku bukan dalam kondisi yang oke skunk
cuace pon thaa menentu
sejuk2 ney bimbang aku
not ready dgn stok ubat ..
aku harap semua selamat lhaa kan
AMINN ,,
aku nak mention kat sini 
to parents angah sayang sume ..
doakan keselamatan angah at sane
ta sedap jah macam ney
huh !
buat adek ku syg
kaka pergi kejap je aw
so jaga diri bek2 kat sini ,,
hopefully kaka pergi dengan bek
jangan nak nakal2
cubit !


okela
semoga mandapat keberkatan Ilahi yerp.
wassalam

APENDIKS . .


Apa itu Apendiks? 
Apendiks ialah tiub berhujung buntu yang pendek , kurus dan tersemat pada hujung sekum. 
Fungsinya tidak diketahui oleh manusia. Bengkak pada apendiks di panggil Radang 
Appendiks gambar rajah bahagian abdomen (bhg hujung usus sekum-apendiks) 

Apa itu Radang Appendiks? 
Radang appendiks ialah satu keadaan di mana appendiks menjadi bengkak 

Apakah Penyebab Radang Apendiks? 
Tidak diketahui sebabnya. Kadangkala mungkin di sebabkan appendiks tersumbat oleh sisa 
makanan atau bengkak pada kelenjar limpa. 

Apakah Tanda atau Gejala Radang Apendiks? 
Gejala: 
- Gejala utama ialah sakit di perut (abdomen). Sakit bermula di bahagian pusat tengah 
dan kemudian ke bahagian bawah kanan perut (abdomen).
- Sakit akan bertambah apabila bergerak, batuk atau bersin. 

Gejala Lain yang berkaitan 
• Demam (selalunya demam rendah tetapi boleh menjadi tinggi) 
• Loya dan kadang-kala muntah 
• Sembelit atau cirit-birit 
• Kurang selera makan 
• Abdomen membengkak 

Tanda-Tanda: 
• Sakit apabila menekan secara perlahan di bahagian bawah kanan perut. 
• Bertambah sakit apabila tekanan tersebut dilepaskan 

Ujian pengesanan
• Ujian Darah untuk mengesan tanda jangkitan 
• Ujian Kencing untuk mengesan jangkitan salur kencing Tiada satu ujian khusus untuk membuat dignosa penyakit Radang appendiks. Diagnosa 
biasanya dibuat melalui penilaian klinikal. Diagnosa boleh menjadi sukar pada kanak-kanak 
dan orang tua. 

YOU :)

lagu ney sangat bermakna
aku tuju kan buat chentahati
that means YOU very very important in our life

you :)


you were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
i'll never stop thinking of you

how can i forget all that
when you're the one who make me smile
you'll always be a part of me
how i wish you were still mine

never will forget the day
how we've met and came this far
we all know we got this feeling
but somehow it has to end up here

i know it's me who said goodbye
and that's the hardest thing to do
cause you mean so much to me
and guide the truth from me to you

for all the things i've done and said
for all the hurt that i've caused you
i hope you will forgive me baby
cause that wasn't what i meant to do

full meaning there
kalu pape jadi abadikan yerp 
hope alwys forgive me !


SYUKURAN YA ALLAH

ASSALAMUALAIKUM ,,
ku merapatkan tangan tanda kesyukuran kerana mengembalikan kasih kami
Ya Allah ,,
aku bersyukur atas nikmat yang telah di kurnia
huhuhuhuhu ~
pedih jugak hati kan kalu terpisah
PERIT teramat sangat
baru kat dunia kalu untuk selamanya ?
Ya Allah .......
kalu lah cam tuh bia lah aku yang pergi dulu
aku tak nak tengok dy moody dan tension bagai lhaa
dan jangan cam uh aw !
hope lepas ney Allah kurnia kan ketabahan hati bagai dinding besi !
*cakap besar asyik nanti aku yang kuat nanges
waaaaaaa ~
tolong la faham isi hati ney !
once i love you 
always love you for ever !
nobody can replace you in my heart !
huuhuhuhuhuhu ...
susa senang same2 tw
oke lepas ney apa2 pengaruh siber mintak jao !
ta akan ulang !
PROMISE !!!


terima kasih banyak2 !!!
sayang kamo lorh ,,


kasih nuriznabilah !